Det kan kännas märkligt att samla lån när du redan sitter med flera smålån och krediter. Det är ju ett nytt lån som ska tas, med ett lika högt belopp, eftersom du måste kunna betala tillbaka alla smålån. Hur ligger det till egentligen? Är det verkligen smart att ta ett nytt lån?

Givetvis finns det en fördel med att samla lån och krediter, även om ditt nya lån är lika högt. Det positiva är att du då endast betalar av till en långivare istället för kanske fem eller fler. Du spar både tid och får bättre översikt över din ekonomi. Oftast brukar även både villkoren och räntan bli lägre. Målet med att ta ett samlingslån är att du minskar din totala månadskostnad, och den kan bli flera tusen mindre. Pengar som du kan spara, använda till en resa eller till något annat roligt. När du vill samla dina lån ska du jämföra de erbjudanden du får från de olika långivarna och bankerna. På så sätt kan du hitta det lån som har de bästa villkoren och räntan för dig.

Hur går jag till väga?

Du börjar med att ta fram alla upplysningar om de lån du har. Avtalet, fakturor och hur mycket du hunnit betala av. Sedan räknar du ihop alla lån för, när du ansöker om ett nytt lån måste du begära ett lån som täcker dina skulder. När du gjort allt detta fyller du i en låneansökan och anger totalbeloppet på dina skulder. Du bör helst ta kontakt med en långivare som samarbetar med många banker. Då tas bara en UC-upplysning och bankerna brukar få 24 timmar på sig för att komma med förslag. Oftast tar det bara några minuter innan de första bankerna kommit med sina förslag. När du fått svar från alla banker, väljer du i lugn och ro vilken bank du vill låna av. Utgå från dina behöv och se till att villkoren och räntan är så bra det bara går. Viktigt att påpeka är att de förslag du får inte är bindande, du har rätt att tacka nej till alla förslag. Du får även bara välja en bank, och först när du skrivit på låneavtalet är det bindande. Kanske du upptäcker att det inte lönar sig att samla dina lån för tillfället, och då bör du avvakta till ett annat tillfälle. Ett stort lån brukar innebära en lägre ränta än de mindre lånen, och då blir även månadskostnaden lägre.