Att lyckas få ett samlingslån om du har betalningsanmärkningar kan vara väldigt svårt. Ofta rör det sig om höga belopp, på kanske flera hundratusen kronor, för att det ska vara lönt att ta ett nytt lån. Även ett lån på mindre belopp är svårt att få om du har betalningsanmärkningar, men det är inte helt omöjligt.

Veta mer om möjligheterna att låna pengar med betalningsanmärkning i denna artikel.

Konsekvenser med betalningsanmärkningar

Om du har fått en betalningsanmärkning ligger den kvar hos Kronofogdemyndigheten i tre år. Under de här åren blir det svårt för dig att få lån, hyra en bostad, eller teckna abonnemang. Men det missuppfattas ofta att det är Kronofogdemyndigheten som kungör en betalningsanmärkning. Det stämmer inte alls. Det är det inkassobolag som fått in uppgifter från långivaren att du inte betalt din faktura i tid. Har du heller inte hört av dig till inkassobolaget, om varför du inte betalt och bett om en betalningsuppgörelse utfärdar de också en betalningsanmärkning.

Det finns dock vissa långivare som beviljar lån trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Men deras villkor är ofta mycket dåliga och räntorna skyhöga. Du kan även hamna i en ond spiral om du tar lån som det är tveksamt att du klarar av att betala. Därför är det inte att rekommendera att över huvud taget försöka ta ett lån om du har betalningsanmärkningar. Att samla lån kan alltså vara möjligt så länge du inte har ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.

Att tänka på om du tänkt samla dina lån

Om du tänkt samla dina lån, även om du har betalningsanmärkningar, är det bra att först kontakta en låneförmedlare/långivare. Eftersom de samarbetar med flera banker görs bara en UC-upplysning på dig. Ju fler kreditupplysningar det tagits på dig desto svårare är det att få ett lån.

Medsökande

A manager giving a contract to his employee

Ett annat förslag är att du söker ett lån med en medsökande. Det kan vara make/maka, sambo, föräldrar, någon annan anhörig eller vän. Den personen måste då ha en bra inkomst och fast arbete. Om du kan få hjälp av en medsökande är det betydligt lättare att få ett lån, med både bättre villkor och ränta. Viktigt att tänka på är att ni båda är betalningsskyldiga, så du bör vara säker på att du verkligen klarar av att betala av ditt lån. Din medsökande blir annars ensam betalningsansvarig och om han/hon inte klarar att betala av lånet har du även satt den personen i en ekonomisk knipa. Det är nog ingenting du vill ska hända, därför kan det vara bättre att avstå från ett lån om du har betalningsanmärkningar.