Kanske tog du ett lån när du hade arbete, och inte kunde förutse att du skulle bli arbetslös. Det här är aldrig någonting du kan veta, särskilt inte om du har en bra, fast anställning. Men det kan gå fort utför i alla branscher. Företag flyttar utomlands, eller går i konkurs. Så det är alltid riskabelt att ta ett lån, oavsett hur din situation såg ut när du tog det. Därför är det alltid bra att teckna en försäkring om långivaren erbjuder en sådan, och det brukar vara de stora bankerna som kan det.

Om du nu är arbetslös och behöver ett lån, eller samla de lån du har, finns det ändå en möjlighet. Vissa mindre långivare brukar gå med på lån, men villkoren är inte lika bra, och räntan brukar vara betydligt högre.

Det första du bör göra är att vända dig till din egen bank, och förklara din situation för dem. Om du haft banken i många år och de ser att du skött din ekonomi innan, kan de kanske ge dig ett lån trots att du är arbetslös. Chansen är inte särskilt stor, men försök gärna där först. De kan i alla fall ge förslag på hur du ska kunna samla dina lån genom att få ett nytt lån, och på sätt få mindre att betala i månaden.

Sms-lån

Är det bara en mindre summa pengar du behöver låna, är ett sms-lån ett alternativ. Det finns ett antal småbanker som erbjuder lån även om du är arbetslös. Dessa lån brukar endast ligga mellan

6 000–10 000 kronor.

Medsökande

Är du sambo, har en förälder, nära anhörig, eller vän som vill hjälpa till genom att stå som medsökande, kan du försöka ta ett lån tillsammans med den personen. Då måste han/hon ha en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Det brukar det oftare var lättare att få ett lån.